Blootstelling verboden pesticide kan ontwikkelen van Parkinson versnellen
Langdurige blootstelling aan lage concentraties van het pesticide dieldrin kan leiden tot het versnellen van de ontwikkeling van Parkinson. De symptomen van de ziekte kunnen zich, door blootstelling, jaren tot decennia eerder manifesteren. Dit werd ontdekt door Gary Miller, werkzaam bij Emory University, en collega’s. Dieldrin is een organochloorverbinding dat in de jaren 40 werd ontwikkeld als een alternatief op DDT.
De onderzoekers vonden dat de concentratie van dieldrin drie keer zo hoog was in de hersenen van 14 Parkinson patiënten, in vergelijking met 12 mensen zonder de ziekte. De wetenschappers extrapoleerden vervolgens het niveau van de levenslange blootstelling van deze mensen naar muizen. De muizen kregen lage, ‘milieu relevante’ doseringen van het pesticide. Na een maand ontdekte Millers groep oxidatieve stress in de muizenhersenen, gepaard met een significant verlaagde opname van dopamine. Deze neurotransmitter speelt een belangrijke rol bij het ontwikkelen van Parkinson. De muizen vertoonden echter niet de symptomen van Parkinson.
Dieldrin werd voornamelijk gebruikt bij het bestrijden van ongedierte en termieten in de landbouw. Het werd verboden in 1987 na het ontdekken van een beschadigend effect op vissen en andere fauna. De stof kan echter nog tientallen jaren in het milieu blijven en zich omhoog bewegen in de voedselketen. Het kan dan vooral via melkproducten en vlees in de mens terechtkomen.
Dit onderzoekt levert meer bewijs voor de link tussen pesticiden en Parkinson. Eerder onderzoek, door Harvard, dit jaar onder 140.000 volwassenen heeft uitgewezen dat onder langdurige aan lage concentraties pesticiden blootgestelde mensen, 70% meer Parkinson patiënten zaten. Ook het Europese Geoparkinson onderzoek in mei van dit jaar liet zien dat ‘kleine’ regelmatige pesticidengebruikers, zoals amateur-tuiniers, 9% meer kans hadden op het ontwikkelen van de aandoening dan niet-gebruikers. Bij grote regelmatige gebruikers zoals boeren groeide de kans met 43%. ‘Pesticiden zijn mogelijk niet de veroorzakende factor, maar ze bevorderen Parkinson wel’, aldus Miller. ‘Dus hoe meer je blootgesteld bent aan pesticiden, hoe groter het risico die je loopt voor het eerder ontwikkelen van de ziekte.’
Over de komende jaren zullen verboden pesticiden langzaam uit het milieu verdwijnen en een kleinere rol in het ontwikkelen van Parkinson spelen, verwacht Miller.
bron: Persbericht American Chemical Society, BBC news
Nog geen opmerkingen