Nieuw eivormig fullereen mogelijk middel voor veilig toedienen medisch bruikbare stoffen
Een eivormige fullereen, de buckybal-ei, is gemaakt en gekarakteriseerd door Christine Beavers en collega’s aan Virginia Tech en de University of California Davis. Via het inbrengen van metalen in het grote koolstofmolecuul hopen de wetenschappers om verbindingen te maken die medisch bruikbaar zijn en door het lichaam getolereerd worden.
Fullerenen, ook wel bekend als buckyballen, zijn normaal bolvormige koolstofmoleculen. De C-C banden vormen een serie vijf- en zeshoeken en volgen meestal de geïsoleerde pentagon regel, wat inhoudt dat geen twee vijfhoeken elkaar raken. Fullerenen kunnen hierdoor de vorm van een voetbal hebben.
Het bucky-ei volgt de pentagonregel niet. In de punt zitten twee vijfhoeken tegen elkaar aan. Het werd op Virginia Tech gemaakt via het verdampen van staven bestaande uit grafietpoeder en andere ingrediënten onder speciale condities. Het zo gevormde mengsel van fullerenen werd toen naar UC Davis overgebracht voor analyse. Via röntgen kristallografie werd toen de structuur van het eivormig molecuul in het mengsel gevonden. In de buckybal-eieren bevindt zich een molecuul triterbiumnitriet.
Het experiment was oorspronkelijk bedoeld voor het vinden van meer voorspelbare manieren om fullerenen te maken. De wetenschappers wilden fullerenen maken met atomen terbium erin gevangen. Metalen vergelijkbaar met terbium worden gebruikt als contrastmiddelen voor bepaalde medische analytische methodes.
Het onderzoek is in JACS gepubliceerd.
bron: Persbericht University of California Davis, JACS (2006, 128, 11352-11353)
Nog geen opmerkingen