Van Nostrand’s Encyclopedia of Chemistry beleeft vijfde en misschien wel laatste druk.

Hebben papieren naslagwerken nog toekomst? Je zou denken van niet, gezien de opkomst van internet. Maar in het wereldwijde web zit voorlopig nog weinig structuur. Bij elk trefwoord vind je wel wat, maar je moet maar afwachten of het kwalitatief wat voorstelt. Kortom, we mogen blij zijn dat uitgever Wiley nog één keer de moeite heeft genomen om Van Nostrand’s Encyclopedia of Chemistry te herdrukken, van de A van AAAS (de uitgever van het blad Science) tot de Z van zymolytic reaction.

Het is de vijfde druk van een naslagwerk dat in 1956 voor het eerst verscheen. De vierde druk dateert uit 1984, en volgens de redactie is er sindsdien zóveel veranderd in de moleculaire wetenschappen dat ze driekwart van de tekst heeft moeten laten herschrijven. Van de 2.750 lemma’s is een groot deel (ruim tweehonderd volgens de Wiley-website, ruim 1.350 volgens de omslag) zelfs helemaal nieuw. Hierin worden zaken behandeld die in 1984 nog sciencefiction waren, zoals brandstofcellen, nanotechnologie en allerlei nieuwe materialen. Daarnaast zijn er artikelen over een veelheid aan trefwoorden: elementen, verbindingen, mineralen, kunststoffen, reacties, syntheseroutes, processen, analysemethoden, beroemde chemici en ga zo maar door. De klassieke chemie wordt er aardig door afgedekt. Wat de life sciences betreft blijft het bij wat losse flodders, misschien omdat het boek anders nog driemaal zo dik zou zijn geworden.

De inhoud is aangeleverd door honderden chemisch specialisten. Hoe diepgravend de artikelen zijn en op welke aspecten de nadruk ligt, hangt sterk af van de persoonlijke interesses van de auteurs. Er zitten boeiende samenvattingen van hele vakgebieden tussen, afgewisseld door formulereeksen die je eerder in een collegedictaat zou verwachten. Soms is het maar goed dat er een lijstje literatuurverwijzingen bij staat, in andere gevallen kun je je moeilijk voorstellen dat iemand überhaupt nog een ander boek over het onderwerp nodig heeft.

Voor chemici die informatie zoeken over onderwerpen buiten hun eigen specialisme, is deze encyclopedie voorlopig een must. Het enige nadeel is de beperkte houdbaarheid. Er hoeven maar een paar artikelen achterhaald te zijn om de hele inhoud onbetrouwbaar te maken; je weet immers nooit precies wat er nog wél van klopt. Twintig jaar moeten wachten op een volgende druk is echt te lang. Ongetwijfeld weet de uitgever dat ook en is het een kwestie van tijd voordat de inhoud op internet komt te staan, klaar om een aanslag op uw creditcard te plegen.

Maar laat dat u er niet van weerhouden om nog één keer de papieren versie aan te schaffen. Hij is 5,7 centimeter dik en fraai ingebonden. Leest u er niet meer in, dan is hij altijd nog ideaal voor onder uw beeldscherm.

http://eu.wiley.com

Glenn D. Considine e.a (ed.), Van Nostrand’s Encyclopedia of Chemistry,
Wiley-Interscience 2005
, ISBN 0-471-61525-0. 162,50 euro.

Onderwerpen