Fijnstof van uitlaatgassen veroorzaakt hersenschade bij muizen. Na blootstelling aan deeltjes die te klein zijn om door filters in auto’s te worden opgevangen werd significante hersenschade gevonden bij zowel levende muizen als kweekjes van muizenhersencellen.

In Environmental Health Perspectives is te lezen hoe onderzoekers van de University of Southern California uitlaatgassen verzamelden langs een snelweg in Los Angeles. Deeltjes kleiner dan 200 nm werden uit de gassen gefilterd en verzameld.

 

Vervolgens werden muizen en kweekjes van muizenhersencellen in sessies van 5 uur blootgesteld aan lucht vervuild met deze deeltjes. Nadat ze in totaal 150 uur hadden doorgebracht in de vervuilde lucht werden bij de muizen en de kweekjes vergelijkbare effecten gevonden.

 

Embryonale neuronen ontwikkelden zich een stuk slechter dan normaal en neuronen die zijn betrokken bij leerprocessen en het geheugen vertoonden significante schade. In de hersenen werden ook tekenen van ontsteking gevonden die worden geassocieerd met alzheimer en vroegtijdige veroudering.

 

Het lijkt dus heel aannemelijk dat dit fijnstof voor mensen ook een gezondheidsrisico vormt. In eerdere studies zijn ook al aanwijzingen gevonden voor negatieve effecten van uitlaatgassen op de hersenen van mensen. Een oplossing vinden voor dit probleem is echter lastig door de kleine afmetingen van de verantwoordelijke deeltjes.

 

Bron: Environmental Health Perspectives

Onderwerpen