Vlaamse beleggers in zak en as
Het Gentse biotechbedrijf Innogenetics staakt de ontwikkeling van een therapeutisch vaccin tegen chronische hepatitis C. Klinische tests wijzen uit dat het middel de afbraak van leverweefsel niet statistisch significant vertraagt.
De Vlaamse krant De Standaard spreekt van een ‘beleggersdroom aan diggelen’. Innogenetics ging al in 1996 naar de beurs en heeft sindsdien tientallen miljoenen euro’s in het hepatitisvaccin gestoken.
Het vaccin is gebaseerd op het virale eiwit E1. Het wordt gewonnen uit genetisch gemodificeerde gistcellen (Hansenula polymorpha) volgens een proces dat ooit werd ontwikkeld door Rhein Biotech in Maastricht.
Een drie jaar durende dubbelblinde test met 122 Europese patiënten heeft nu uitgewezen dat het vaccin veilig is en een immuunrespons oproept. Alleen vertraagt die immuunrespons de leverfibrose nauwelijks.
Twee jaar geleden kwam uit een eerdere test al hetzelfde resultaat. Toen stelde Innogenetics dat de uitkomst niet statistisch significant was omdat bij de placebo-patiënten de afbraak van de lever ook veel langzamer ging dan op grond van literatuurgegevens mocht worden verwacht.
Na de nieuwe tegenslag lijkt Innogenetics alle kaarten te zetten op de divisie Diagnostics, die verschillende producten op de markt heeft en vorig jaar een omzet van 46 miljoen euro wist te behalen. Er lag al een plan om de vaccindivisie (Therapeutics) te verzelfstandigen, en dat wordt gewoon doorgezet. Topman Frank Morich denkt dat de onderliggende technologie nog steeds veelbelovend is.
bron: Innogenetics, De Standaard
Nog geen opmerkingen