Door 2 menselijke genen in te bouwen zijn muizen vatbaar voor het hepatitis C-virus, zo melden onderzoekers van Rockefeller University en The Scripps Research Institute. Dit is het eerste muismodel voor de virusinfectie.
Tot nu toe konden alleen chimpansees en mensen geïnfecteerd raken met hepatitis C. Hierdoor was het tot op heden niet mogelijk om in vivo op grote schaal manieren te onderzoeken om het virus te bestrijden.
In een vorige studie ontdekten hoofdonderzoeker Alexander Ploss en collega’s dat hepatitis C, 4 menselijke eiwitcomponenten op levercellen nodig heeft om binnen te dringen: CD81, Scavenger Receptor type B klasse 1, Claudin 1 en Occludin. Vervolgens toonden ze in vitro aan dat CD81 en Occludin nodig zijn om een levercel van een muis te infecteren.
In deze studie, gepubliceerd in Nature, werden de menselijke genen voor CD81 en Occludin ingebouwd in het genoom van muizen met een normaal werkend immuunsysteem. De knaagdieren werden vervolgens geïnfecteerd met Hepatitis C om te kijken of de factoren de muizen vatbaar maken voor het virus.
Het resultaat: CD81 en Occludin maakt ook in vivo muislevercellen ontvankelijk voor het virus.
Groot voordeel is dat muizen in deze studie een normaal werkend immuunsysteem hebben, aldus Ploss. Eerder transplanteerden onderzoekers menselijke levercellen in muizen in een poging om de muizen vatbaar te maken voor het virus. Hiervoor moest het immuunsysteem van de knaagdieren platgelegd worden. Dit leverde andere infectieproblemen op.
Helemaal perfect werkt het model nog niet. Het virus dringt dan wel de levercellen binnen, maar vermenigvuldigt zich in een slakkentempo. Om de interactie tussen immuunsysteem en virus te onderzoeken moet het zich sneller voortplanten, zegt Michael Gale, immunoloog aan University of Washington in Seattle.
Het team van Ploss is nu daarom hard op zoek naar de ideale omstandigheden voor het virus om zich in de levercel voort te planten. Zo probeert het onderzoeksteam de menselijke factoren te identificeren die voor vermenigvuldiging belangrijk zijn en onderzoekt men of genen in de muis de replicatie wellicht vertragen.
De ontwikkeling van dit muismodel geeft uitzicht op ontwikkeling van muismodellen voor andere virale infecties zoals hepatitis B of Hiv.
Hepatitis C wordt via bloedcontact doorgegeven. Wereldwijd zijn tussen de 230-300 mensen geïnfecteerd. Een infectie gaat vaak over in een chronische infectie waarbij patiënten in de loop van de jaren levercirrose en leverkanker ontwikkelen. Een vaccin bestaat nog niet.
Bron: Nature News
Nog geen opmerkingen