Utrechtse methode spoort vervuiling eenvoudig op

Onderzoekers van de Universiteit Utrecht hebben een methode ontwikkeld om verontreiniging in het antistollingsmiddel heparine aan te tonen. De nieuwe techniek maakt gebruik van het verschil in elektrische lading tussen heparine en de meest gebruikelijke vervuiling. De methode wordt op 15 oktober tijdens het ‘CE Pharm 2008’- congres in San Francisco gepresenteerd.

Volgens de Utrechtse hoogleraar Ad de Jong die het onderzoek heeft geleid is de methode een goede kwaliteitscontrole en is er vanuit de Verenigde Staten veel interesse naar.

Heparine is een antistollingsmedicijn dat wordt gebruikt bij hartoperaties en in de behandeling van taaislijmziekte en acute trombose. Het middel kwam dit jaar negatief in het nieuws toen bleek dat verontreinigde heparine op de markt kwam en 81 Amerikanen hierdoor waren overleden. De heparine werd gewonnen uit varkensdarmen door Chinese toeleveranciers. Vervuiling met overgesulfateerd chondroïtinesulfaat (OSCS) uit het kraakbeen van diezelfde varkens bleek verantwoordelijk voor vele allergische reacties en doden.

OSCS lijkt zoveel op heparine dat standaard kwaliteitscontroles in de Verenigde Staten het niet onderschepten. Alleen specialistische NMR technieken konden het aantonen. De nieuwe Utrechtse methode maakt gebruik van capillaire elektroforese om onder hoge spanning heparine en OSCS te scheiden. De Amerikaanse voedsel en warenautoriteit was al eerder geïnteresseerd in deze methode maar pas met geoptimaliseerde buffers uit Utrecht was een goede scheiding mogelijk.

Bron: Universiteit Utrecht

Onderwerpen