Cambridge roeit met de fagen die het heeft

Het water van de rivier de Cam bevat bacteriofagen die mogelijk antibiotica kunnen vervangen in de strijd tegen MRSA en andere ziekenhuisbacteriën. Dat vertelden onderzoekers van het Wellcome Trust Sanger Institute in Cambridge tijdens het jaarcongres van de Society for General Microbiology.

Bacteriofagen zijn virussen die specifieke bacteriën aanvallen. In Oost-Europa gebruikt men ze al langer tegen sommige infecties, maar in het Westen staat de techniek nog in de kinderschoenen.

De onderzoekers onder aanvoering van Derek Pickard hebben nu honderden verschillende soorten geïsoleerd uit het rivierwater. Volgens Pickard is de Cam een goede vindplaats omdat zowel tamme als wilde dieren het water rijkelijk voorzien van hun afvalproducten.

Het is al gelukt om met een aantal van de fagen een bacteriële infectie in de maag van muizen te genezen. Toediening van een cocktail werkt het beste: als de bacterie zich door mutatie tegen één soort faag weet te wapenen, staat de volgende al klaar om het sloopwerk over te nemen. De volgende stap is om te kijken welke combinaties van bacteriofagen effectief zijn tegen infecties bij mensen, en hoe je die dan het beste kunt toedienen.

Uiteraard is het wachten nu op wat de concurrentie in Oxford uit háár rivier weet te halen.

bron: BBC News

Onderwerpen