Bètafaculteit laat zich niet meer door uitgevers ringeloren
De Faculty of Arts and Sciences van de Harvard-universiteit legt een ‘open access repository’ aan die alle publicaties van haar medewerkers gratis online beschikbaar zal stellen aan iedereen. Onderzoekers mogen voortaan alleen nog publiceren in tijdschriften die toestaan dat artikelen meteen na acceptatie online worden gezet, zo heeft de faculteit deze week besloten.
De gekozen constructie komt er op neer dat de auteur het copyright houdt, maar dat de universiteit er een wereldwijde licentie op krijgt.
Wat precies de gevolgen zullen zijn is nog onduidelijk, maar het zou bijvoorbeeld kunnen betekenen dat de onderzoekers niet meer in Nature mogen publiceren. Nature Publications is een verklaard tegenstander van open access. Overigens kunnen leden van de faculteit wel dispensatie aanvragen als ze een bepaald artikel buiten de open-accessregeling om wilen publiceren.
Volgens ICT-hoogleraar Stuart Shieber, die de motie indiende bij het faculteitsbestuur, is het wetenschappelijke publicatiesysteem veel restritiever geworden dan nodig is. “Veel uitgevers verbieden auteurs zelfs om hun eigen werk te gebruiken en te verspreiden. En de abonnementskosten zijn zo hoog geworden dat veel abonnementen worden opgezet en de verspreiding van wetenschappelijk werk nog verder wordt beperkt.”
bron: Harvard, The Scientist
Nog geen opmerkingen