Organon deels afgesplitst, investeerders loeren op de rest

Beleggers zien aankomen dat Akzo Nobel ten prooi valt aan een investeringsmaatschappij. De beursgang van de farmadivisie Organon maakt de rest tot een lekker hapje, meldt de Volkskrant.

Dinsdag maakte Akzo Nobel bekend dat Organon op z’n laatst begin 2007 een eigen beursnotering krijgt. In eerste instantie wil Akzo zelf een belang van minstens zeventig procent vasthouden, de overige dertig procent van de aandelen gaat in de verkoop.

Wat er daarna gebeurt, hangt volgens FEM Business af van de resultaten van asenapine, Organons nieuwe medicijn voor schizofreniepatiënten. Asenapine zit momenteel in de derde en laatste fase van de klinische tests. Eind dit jaar worden de resultaten verwacht.

Komt asenapine goed door de tests, dan is op termijn een omzet van een miljard euro per jaar haalbaar. Beleggers zijn dol op zulke kaskrakers, en dat maakt het voor Akzo aantrekkelijk om de rest van het pakket te verkopen. Maar lopen de tests mis, dan ziet FEM Business aankomen dat de beursgang op het laatste moment wordt afgeblazen.

Gaat de beursgang wel door, dan deigt dus een vijandige overname van de rest van Akzo Nobel. De Volkskrant leidt dit af uit bewegingen op de markt voor kredietrisico’s. De kans dat Akzo de huidige schulden niet kan aflossen, is volgens speculanten met twee procentpunten gestegen. Hun redenering luidt dat een overname de schuldenlast van Akzo verhoogt (het geld moet tenslotte ergens vandaan komen) en dat daardoor de kans stijgt dat het bedrijf failliet gaat.

bronnen: Akzo Nobel, FEM Business, de Volkskrant

Onderwerpen