Flavonoïden zowel stimulans als rem voor biologische processen
Flavonoïden uit groene thee, rode wijn en andere plantaardige voedingsmiddelen hebben inderdaad invloed op biologische processen. Maar of het ook een gezonde invloed is hangt helemaal van de chemische structuur van het desbetreffende flavonoïde af, zo melden Duitse onderzoekers in het Biophysical Journal.
De onderzoekers van de Technische Universität Dresden en het Forschungszentrum Dresden-Rossendorf hebben voor het eerst in vitro de interactie van een aantal flavonoïden met het eiwit actine bestudeerd. Eerder hadden ze al ontdekt dat flavonoïden zich aan dit eiwit kunnen binden.
Dankzij infraroodspectrometrie hebben ze er nu de waarneming aan toegevoegd dat die binding het vermogen van actine beïnvloedt om ketens te vormen. Actine is van zichzelf een vrij flexibel molecuul. Combineer je dat met een eveneens flexibel flavonoïde, zoals epigallocatechine, dan kun je een complex krijgen dat reactiever is dan puur actine.
Een minder soepel flavonoïde, zoals quercetine, wringt het actine echter in een dwangstand. Dan wordt het juist gedesactiveerd.
Proeven met levende cellen doen vermoeden dat deze flavonoïden eenzelfde invloed hebben op de snelheid waarmee DNA wordt afgelezen. Onduidelijk is of dat ook met actine te maken heeft, of dat er nog andere eiwitten zijn waar de flavonoïden zich aan binden.
Het heilzame effect, dat aan groene thee en wijn wordt toegeschreven, zou dan worden veroorzaakt doordat er toevallig (?) precies de goede flavonoïden in zitten.
bron: Forschungszentrum Dresden-Rossendorf
Nog geen opmerkingen