Plant onder stroom produceert meer handige stofjes

Als je de wortels van erwtenplanten onder stroom zet, kunnen ze tot 13 keer meer van het antischimmelmiddel pisatine produceren dan zonder stroomstoot. Dat ontdekte een team van onderzoekers van de universiteit van Arizona.

Voglens hen kun je met elektriciteit planten aanzetten om therapeutische metabolieten te produceren, in grotere hoeveelheden dan normaal. Volgens onderzoeker Joel Cuello lokt een stroomstoot dezelfde reactie uit bij de plant als een aanval van ziekteverwekkers.

Cuello zette de stroom van 30 tot 100 milli –Ampère op het water waar de planten instonden. Dit is genoeg stroom om de plant aan te zetten, maar te weinig om de plantencellen te beschadigen. Ook bij andere planten zoals de zandraket en de rode klaver leverde een stroomstimulans extra metabolieten op.

Er zijn ook andere methoden uitgetest om planten aan het produceren te krijgen, zoals zware metalen en de celwanden van micro-organismen. Maar de metalen zijn moeilijk te scheiden van de geproduceerde stoffen en het voorbereiden van de micro-organismen kost veel tijd.

Bron: NewScientist.com

Onderwerpen