Kleur van planten hangt af van plaatselijk zonlicht

Aardse planten zijn meestal groen omdat ze voor hun fotosynthese genoeg hebben aan het rode en het blauwe deel van het zonlicht. Op planeten die draaien rond een anders gekleurde ster mag je verwachten dat de planten rood, geel of zwart zullen zijn, zo schrijven NASA-onderzoekers in het blad Astrobiology.

Ze hebben een computermodel ontworpen dat voorspelt, welke combinaties van atmosfeer en sterrenlicht bruikbaar zijn om fotosynthetisch leven naar Aards model in stand te houden.

De groene kleur van de meeste planten wordt veroorzaakt doordat ze het groene deel van het spectrum niet absorberen. Lange tijd is gedacht dat dat een foutje van de evolutie was. Fotosynthese kan wel degelijk met andere kleuren licht, gezien het feit dat er rode wieren en paarse bacteriën bestaan. En waarom zou je dan al dat mooie groene licht zomaar weggooien?

Volgens de NASA-onderzoekers is dat echter niet onlogisch. Blauw licht bevat de meeste energie en rood licht is in ruimere mate voorhanden dan groen, dus het is logisch dat lanten zch gaandeweg in die twee kleuren hebben gespecialiseerd. Een aparte, door groen licht gevoede fotosyntheseroute in stand houden was domweg niet de moeite.

De onderzoekers voorspellen dat op andere planeten andere kleuren planten voorkomen. Is de plaatselijke zon heel zwak, dan kun je bijvoorbeeld verwachten dat planten wél alles absorberen wat ze krijgen kunnen, en dus zwart zijn. Elders kan het handig zijn om blauw en groen licht te gebruiken en het rode te laten schieten.

Alleen blauwe planten verwachten ze bij NASA niet. Dat energierijke licht is zo aantrekkelijk dat een verstandige plant er niet omheen kan.

bron: news@nature, Reuters

Onderwerpen