‘Aapmodel’ voor menselijke aandoeningen binnen handbereik?

Voor het eerst is het gelukt om een aap zó grondig genetisch te modificeren dat hij de wijzigingen doorgeeft aan zijn nakomelingen. In principe maakt dat de weg vrij voor de ontwikkeling van ‘aapmodellen’ voor de bestudering van menselijke aandoeningen, zo suggereren Japanse onderzoekers in Nature.

Dat laatste uiteraard alleen onder voorwaarde dat de samenleving het wenst te pikken.

Het ‘biomedische supermodel’ in kwestie is een penseelaapje (Callithrix jacchus) en het ingebrachte gen codeert voor het roemruchte groen oplichtende kwalleneiwit GFP. Daar heb je op zich niet veel aan, maar het gaat om de methodiek. Als het met dit gen lukt, kan het ook met genen die te maken hebben met serieuze aandoeningen.

Het gebruik van gemodificeerde labmuizen die dienen als ‘ model’ voor genetische afwijkingen bij de mens, is al jaren routine. Genetisch gezien lijken muizen echter een stuk minder op de mens dan apen. Puur wetenschappelijk gezien is het dus uiterst aantrekkelijk om voortaan ook over gemodificeerde apen te kunnen beschikken.

Nogmaals: mits de samenleving dit niet iets te griezelig vindt.

In een redactioneel commentaar roept het blad onderzoekers op om veel meer aandacht te besteden aan de ethische apecten van dit soort research dan ze tot nu toe plegen te doen. In nauwelijks verhulde termen wordt daarbij gesuggereerd dat met name Japanners op dit gebied nog wel iets hebben in te halen.

bron: Nature

Onderwerpen