‘Grote’ vellen 2D-koolstof voor het eerst beschikbaar
Voor het eerst is het gelukt om velletjes zuiver grafeen te maken van maar liefst 20 bij 40 micrometer. Ze zijn nog heel erg zuiver ook, zo melden onderzoekers van de University of California (Los Angeles) op de website van Nature Nanotechnology.Dankzij hun uitvinding zou het voor het eerst mogelijk moeten worden om op grote schaal met grafeen te gaan experimenteren, en is het zelfs geen luchtfietserij meer om te denken aan grafeen als elektronicacomponent.
Grafeen is een vorm van grafiet die uit slechts één laagje koolstofatomen bestaat. Deze ‘tweedimensionale’ vorm van koolstof behoort tot de sterkste materialen die bekend zijn, en heeft tevens interessante elektrische eigenschappen.
Probleem was tot nu toe dat grafeen heel moeilijk is te produceren. Laagjes van een blok grafiet afpelllen gaat nogal moeizaam, en het reduceren van siliciumcarbide bij 1100 graden Celsius is ook niet echt praktisch.
Aan de UCLA hebben ze nu bedacht da je het grafet eerst moet oxideren. Grafietoxide heeft al de neiging om in losse laagjes grafeenoxide uit elkaar te vallen.Maar als je grafietoxide-‘papier’ in pure hydrazine (N2H4) legt, word het oxide tevens gereduceerd tot puur grafeen.
De Amerikanen hebben er ok al ‘field effect’-transistoren van gemaakt, en concludeerden dat de doorgelaten elektrische stroom een factor duizend hoger lag dan bij eerdere experimenten.
bron: UCLA
Nog geen opmerkingen