Amerikanen maken dunste ballonnetje ter wereld
Grafeen, een velletje grafiet van één atoom dik, laat zelfs de kleinste gasmoleculen nauwelijks door. Dat stellen onderzoekers van Cornell University in Nano Letters.
Volgens de American Chemical Society is hiermee het dunste ballonnetje ter wereld geschapen.
De onderzekers onder leiding van Paul McEuen hebben geen echte ballonnetjes geproduceerd, maar een stukje grafeen over een kuiltje in een siliciumchip geplakt. De vanderwaalskrachten houden zo’n membraan vanzelf op zijn plaats, zodat een ‘graphene-sealed microchamber’ ontstaat met een volume in de ordegrootte van een kubieke micrometer.
In zo’n microkamer kun je gas opsluiten. Vervolgens kun je de uitwendige gasdruk wijzigen en kijken of er dan gas door het grafeen lekt. In de praktijk duurt het minuten tot zelfs dagen voordat het drukverschil is verdwenen. In de tussentijd kun je met een AFM-microscoop constateren dat het membraan daadwerkelijk bol (of hol) staat.
De onderzoekers hopen met deze grafeenmembranen de kleinste druksensoren ter wereld te kunnen maken. Als het lukt om systematisch defecten in de grafeenstructuur te introduceren, zodat sommige moleculen er wel doorheen kunen en andere niet, zou je er ook ultrafiltratiemembranen van moeten kunnen maken.
bron: ACS
Nog geen opmerkingen