Eerste nuttige toepassing van 2D-wondermateriaal?

Eén transistor op basis van grafeen is voldoende voor een elektronische bouwsteen die de frequentie van een elektromagnetisch signaal verdubbelt. Dat hopen onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology (MIT) te melden in het meinummer van het tijdschrift Electron Device Letters.

Volgens projectleider Tomás Palacios is er in de elektronica een grote vraag naar zulke ‘frequency multipliers’. Immers: hoe hoger de frequentie, des te sneller werkt je elektronica.

De huidige schakelingen worden uit verschillende componenten opgebouwd en produceren nogal wat ruis. De grafeentransistor heeft daar veel minder last van. Palacios droomt nu al van bruikbare systemen met een klokfrequentie van 500 tot 1000 gigahertz.


Het zou wel eens de eerste serieuze toepassing van grafeen kunnen worden. Sinds de ontdekking in 2004 is de onderzoekswereld enthousiast over de potentie van dit ‘tweedimensionale grafiet’, maar wat je er nu écht mee kunt is nog een beetje vaag.

Probleem was tot nu toe ook dat het moeilijk is om grafeen in grote hoeveelheden te produceren. Palacios’ collega Jing Kong denkt echter een bruikbaar proces hiervoor te hebben. De volgende stap wordt om dit om te zetten naar de productie van een ‘wafer’ van grafeenchips.

bron: MIT

Onderwerpen