Polymeermembraan ziet verschil met chondroïtinesulfaat

Met een potentiometrische wegwerpsensor die reageert op verschillen in ladingsdichtheid kun je eenvoudig en goedkoop checken of de bloedverdunner heparine verontreinigd is met overgesulfateerd chondroïtinesulfaat. Dat stelt Mark Meyerhoff (University of Michigan) op de website van Analytical Chemistry.

Eerder dit jaar presenteerden Utrechtse onderzoekers ook al een analysemethode. Die is echter gebaseerd op capillaire elektroforese en daardoor waarschijnlijk een stuk duurder.

Verontreinigigde heparine leidde begin dit jaar tot een schandaal. Bijna alle heparine komt uit China, waar het wordt gewonnen uit de ingewanden van varkens. Chinese varkensboeren verhoogden hun omzet door uit andere restanten van die varkens chondroïtinesulfaat te winnen. Chemisch lijkt die stof zó sterk op heparine da de meeste analysemethoden het verschil niet zien. Maar chondroïtinesulfaat blijkt wél te kunnen leiden tot allergische reacties die dodelijk kunnen zijn.

Meyerhoff heeft nu een sensor aangepast die eigenlijk was bedoeld om heparine in bloed aan te tonen. Hij is gebaseerd op een polymeermembraan dat is behandeld met een tridodecylmethylammoniumzout, dat uitwisseling van anionen mogelijk maakt. Deze sensor blijlt op zuivere heparine anders te reageren dan op heparine die verontreinigd is.

Volgens Meyerhoff is een uitgebreide monstervoorbewerking niet nodig, en kan de sensor goedkoop worden geproduceerd. Hij vindt dat heparineverwerkers er hun grondstof routinematig mee zouden moeten sceenen.

bron: University of Michigan

Onderwerpen