Het roer moet om. Het moet allemaal anders en beter. En dit jaar gaat het gebeuren. Enkele goede voornemens voor je carrière in 2007.
Gezonder eten. Stoppen met roken. Meer sporten. Ja, dat rijtje is bekend en voor velen al jaren hetzelfde. Daarom hier een paar goede voornemens met betrekking tot het werk. Ook daar wemelt het van de bekende, maar niet uitgevoerde plannen. Een steuntje in de rug om het in 2007 wél te gaan doen. Dit jaar ga ik echt ……..
1 Mijn salaris verhogen
De economie trekt aan en daarmee ook de vraag naar personeel. Voor werkgevers is het zaak hun personeel te behouden en dat biedt perspectieven voor werknemers om hun salaris op te krikken. Maar die kansen moet je zelf pakken. Bazen die uit eigen beweging spontaan salarisverhogingen uitdelen zijn buitengewoon zeldzaam. We kennen allemaal collega’s die het wel durven en er vaak ook iets uit weten te slepen. Volg dat voorbeeld; mensen die niet vragen, worden zeker overgeslagen. Zorg wel dat je een goed verhaal erbij hebt, dat je duidelijk kunt maken waarom jij meer beloning verdient en wees niet bang jezelf en je prestaties goed te verkopen. Dreigen met vertrek heeft alleen zin als je ook echt bereid bent te gaan. Dat is niet eens zo’n gek idee, want veranderen van baan/werkgever is de beste manier om je salaris te verhogen. Jobhoppers kunnen al snel 3 tot 4 procent extra vragen in vergelijking met ‘zittende’ werknemers, stelde ABN AMRO onlangs. Zie daarom ook voornemen 2.
2 Een nieuwe baan zoeken
Personeel is weer in trek en vooral voor mensen die vakkennis combineren met ervaring in projectmanagement en leidinggevende posities is het nu een uitgelezen moment om de stap naar een nieuwe functie te zetten. Bedrijven breiden hun activiteiten uit, orderportefeuilles raken steeds meer gevuld en dus zijn er mensen nodig die al die nieuwe projecten en activiteiten ook echt concreet in gang kunnen zetten. Verdiep je weer eens in de vacaturesites, schrijf je in bij werving- en selectiebureaus en gebruik je netwerk om te laten weten dat je op zoek bent naar een nieuwe baan.
De behoefte aan personeel speelt waarschijnlijk ook binnen je huidige organisatie en/of kring van klanten, partners, leveranciers en andere zakelijke relaties. Maak daar gebruik van. Zorg dat men weet dat jij geïnteresseerd bent in nieuwe uitdagingen en gooi een balletje op als er een aantrekkelijke mogelijkheid voorbijkomt. Wacht niet af tot anderen op het idee komen dat het iets voor jou zou zijn; het risico is groot dat die brutale collega er met de buit vandoor gaat.
3 Werk en privé beter in balans brengen
Een mooi streven. Hoe doe je dat? Beter plannen? Natuurlijk. Beter plannen wordt vaak gezien als hét middel om te komen tot meer rust en vrije tijd. Terwijl in veel gevallen het niet om beter plannen gaat, maar om minder doen. Ons leven is buitengewoon strak gepland. Met als gevolg dat volstrekt normale gebeurtenissen als zieke kinderen, files of een vergadering die uitloopt het schema volledig in de soep laten lopen. Het programma zit overvol. Dan kun je plannen tot je een ons weegt, maar het helpt niet. Trap dus niet in de valkuil van cursussen timemanagement, maar durf te erkennen dat er wellicht zaken geschrapt moeten worden om meer rust, vrije tijd en ruimte voor onverwachte zaken te creëren. Bedenk wat je echt belangrijk vindt en maak daar tijd voor.
4 Vrijwilligerswerk doen
Is dat niet iets voor je vrije tijd? Kan, maar hoeft niet. Nu maatschappelijk verantwoord ondernemen meer en meer terrein wint, zijn er tal van mogelijkheden om werk en ‘iets goeds doen’ met elkaar te verbinden. Bekend zijn de bedrijfsuitjes waarbij je met collega’s de lokale kinderboerderij een nieuw verfje geeft of het zwerfafval in een stuk bos opruimt. Je kunt ook denken aan sponsoring van een maatschappelijk doel; niet alleen in de vorm van geld, maar ook bijvoorbeeld specifieke kennis of inzet van mensen. Denk aan TNT die zijn logistieke expertise gratis inzet voor het Wereldvoedselprogramma. Kies een doel dat aansluit (en vooral niet conflicteert!) met de bedrijfsactiviteiten en zorg dat er voldoende mogelijkheden zijn voor free publicity. Grote kans dat je bedrijf hier tijd en geld voor wil vrijmaken. En voor jou een mooie kans om je kwaliteiten als initiatiefrijk en sociaal betrokken organisator te laten zien. Zoek je het wat verder van huis? Kijk dan bijvoorbeeld eens op www.sharepeople.nl – alleen of met collega’s ga je vanuit je professionele expertise concreet aan de slag voor een project in ontwikkelingslanden.
5 Voor mezelf beginnen
Van alle kanten klinkt de roep om meer ondernemers. Die zijn hard nodig om de BV Nederland innovatief en competitief te maken en te houden. Daarom zijn er veel mogelijkheden voor starters om (gratis) advies en praktische ondersteuning te krijgen. Overheidsorganisaties, brancheverenigingen en professionele netwerken staan te popelen om je als starter op weg te helpen. Mooi, maar wie verwacht als startende ondernemer in een gespreid bedje terecht te komen, vergist zich. Organisatorische obstakels, bureaucratische rompslomp en de niet aflatende zoektocht naar financiering vragen veel energie van de starter. Daarom is het belangrijk goed te bedenken waarom je voor jezelf wilt beginnen. Is het omdat je een fantastisch idee hebt waarvan je overtuigd bent dat het commercieel succes gaat opleveren? Meteen doen. Maar als je motivatie voortkomt uit ontevredenheid over je huidige salaris, baan en/of overvolle agenda, dan zijn voornemens 1, 2 en 3 wellicht meer van toepassing op jouw situatie.
6 Niet meer zeuren
Misschien wel de meest relevante uit het rijtje. Wat je ook van plan bent en waar je je ook aan ergert, met zeuren los je niks op. Ga ervoor in 2007. Veel succes!
Bron: C2W1
Nog geen opmerkingen