Goedkope bloedsuikermeters voor diabetici zijn tevens te gebruiken om virussen aan te tonen. Kwestie van een trucje met complementair DNA, schrijven Yi Lu en collega’s (University of Illinois) in het blad Analytical Chemistry.

Ze hebben het uitgeprobeerd met hepatitis B. Ze produceerden twee DNA-sequenties: de ene is complementair met de helft van het virale DNA, de andere is complementair aan de andere helft.

Vervolgens koppelden ze de ene sequentie aan een magnetisch bolletje, en de andere aan een invertase-enzym dat sucrose omzet in glucose.

Voeg je die twee tegelijk toe aan een monster dat het virus bevat, dan bindt het virale DNA zich aan allebei. In feite heb je dan dus het invertase aan de magnetische bolletjes gekoppeld. De combinatie kun je met een magneet uit de oplossing vissen en overbrengen naar een sucrose-oplossing. Waarna je met je bloedsuikermeter kunt constateren dat het invertase aan het werk gaat en glucose produceert.

Uit de glucoseconcentratie kun je de oorspronkelijke hoeveelheid viraal DNA herleiden.

Tot nu toe is het gelukt om een concentratie van 40 picomol viraal DNA te detecteren. Dat betekent dat de meting nog net niet gevoelig genoeg is om hepatitis B in alle stadia aan te tonen, maar het komt wel in de buurt. Lu vermoedt dat een iets actiever enzym al voldoende is om de methode praktisch bruikbaar te maken.

bron: C&EN

Onderwerpen