Goedkope bloedsuikermeters worden nog veelzijdiger als je ze combineert met antilichamen. Dan kun je er bijvoorbeeld biomarkers en moleculaire toxines mee meten, schrijven Yi Lu en collega’s (University of Illinois) in het tijdschrift Analytical Chemistry.

Het is een vervolg op een publicatie van een paar maanden geleden, waarin ze met diezelfde bloedsuikermeter een hepatitisvirus detecteerden door een trucje uit te halen met complementair DNA.

Het grote voordeel van deze aanpak zit in de kostprijs. Bloedsuikermeters worden op enorme schaal geproduceerd ten behoeve van diabetici, en kosten slechts een fractie van de lab-apparatuur die je anders voor dezelfde analyse nodig zou hebben.

Met de antilichamen werkt het in wezen precies hetzelfde als met DNA. Je laat het antilichaam binden aan het gezochte eiwit, je voegt een invertase-enzym toe dat zich alleen dat antilichaam kan binden als al dat aan een eiwit vast zit, het invertase zet sucrose om in glucose en de bloedsuikermeter meet de glucoseproductie.

Het verschil is dat je met complementair DNA per definitie alleen DNA-houdende targets kunt meten, zoals bacteriën en virussen, en dat voor de meesten daarvan nog geen toepasselijke sequentie op de markt is. Met antilichamen kun je bijvoorbeeld ook eiwitten meten, en het commercieel verkrijgbare assortiment is sowieso veel groter.

Lu heeft de techniek al gebruikt om ochratoxine A aan te tonen en PSA, een biomarker voor prostaatkanker.

Hij heeft samen met enkele leden van zijn vakgroep inmiddels een bedrijfje opgericht, genaamd GlucoSentient, dat het idee moet gaan commercialiseren.

bron: C&EN

Onderwerpen