Farmagigant vertrouwt ontwikkeling van medicijnen tegen artrose toe aan startend biotechbedrijf. “De olifant die de muis ten dans vraagt”, aldus het Financieele Dagblad.
De samenwerking tussen het Britse GlaxoSmithKline en het Nederlands-Belgische Galápagos (een spin-off van Crucell) moet een jaar of tien gaan duren. Het idee is dat Galápagos gaat zoeken naar nieuwe moleculaire ‘targets’ voor de behandeling van de gewrichtsziekte osteoartritis. Daarbij word met name gezocht naar genen die anabole reparatieprocessen (chondrogenese) bevorderen en katabolische activiteit (zeg maar afbraak) in de aangetaste gewrichten remmen.
Galápagos zet de ontwikkeling voort tot er twee medicijnen liggen die de klinische fase IIA hebben overleefd. Daarna neemt het Center of Excellence for External Drug Discovery (CEEDD) van Glaxo het stokje over, en krijgt de exclusieve rechten op het eindproduct.
Voor dit alles betaalt Glaxo vier miljoen euro als instapbedrag, plus maximaal 130 miljoen aan ‘milestone payments’. Bovendien worden er royalties betaald als de medicijnen daadwerkelijk op de markt komen.
Maar het belangrijkste is dat Galápagos zelf al veel werk aan artrose heeft gedaan, maar vast dreigt te lopen omdat het de fase III-tests en de marktintroductie van een medicijn bij lange na niet kan betalen.
Galápagos-ceo Onno van de Stolpe voorspelt dat dit soort allianties tussen muizen en olifanten in de toekomst de trend zullen gaan worden binnen de farmaceutische industrie.
bron: persbericht Galápagos en het Financieele Dagblad
Nog geen opmerkingen