Combinatie van twee genen levert nieuw materiaal voor botreparatie.

Biomedische technologen uit de VS en Engeland hebben een bacterie dusdanig genetisch gemodificeerd dat hij spinrag produceert met een siliciumlaagje. Het resultaat is stijver dan gewone spinrag. Daardoor is het materiaal beter geschikt om de ‘scaffolds’ (letterlijk steigers) te construeren waarop botweefsel wordt gekweekt ter vervanging van verloren gegaan menselijk bot, zo schrijven de onderzoekers in PNAS. (DOI: 10.1073/pnas.061096103)

 

De onderzoekers gingen uit van een gen uit de reuzenwielwebspin (Nephila clavipes). Dit gen codeert voor het eiwit, waaruit spinrag wordt opgebouwd. Daarnaast zetten ze een gen uit diatomeeën. Dit gen codeert voor het R5-eiwit, dat de aanmaak van silica-kraaltjes bevordert. Met zulke kraaltjes verstevigen diatomeeën hun schaal.

 

Beide genen werden in een bacterie gezet, die daarop een R5-houdend spinrag ging produceren. Werden die draden ondergedompeld in een oplossing van siliciumrijke moleculen, dan vormden zich op het oppervlak vanzelf de gewenste kraaltjes, met een diameter van ongeveer twee micrometer.

 

De onderzoekers gaan nu kijken of het trucje ook lukt met eiwitten die andere mineralen invangen, zoals hydroxyapatiet. Deze stof komt van nature in botten voor, en gehoopt wordt dat de groei van nieuw botweefsel zo wordt bevorderd.

 

bron: newscientist.com

Onderwerpen