Dankzij nanotechnologie kun je binnenkort beelden projecteren op een doorzichtige glazen ruit. Uiterst interessant voor de reclamebranche, suggereert MIT-hoogleraar Marin Soljacic die het samen met onderzoekers van het Amerikaanse leger bedacht.

In een persbericht wordt al gespeculeerd hoe handig het zou zijn voor het Louvre als het voortaan wervende teksten zou kunnen projecteren op z’n eigen glazen piramide (!).

De projectiemethode berust op oppervlakteplasmonresonantie, een effect waarbij lichtgolven de elektronen op het oppervlak van een nanodeeltje in trilling brengen. Als het goed is gebeurt dat bij één specifieke golflengte; het effect is dat die wordt gereflecteerd terwijl de rest van het zichtbare licht er vrijwel ongehinderd langs glijdt. Die golflengte hangt weer af van de grootte van de nanodeeltjes en het materiaal waarvan ze zijn gemaakt.

De truc is dan om zulke nanodeeltjes te dispergeren in een transparant materiaal, en daar vervolgens beelden op te projecteren met een laserbundel met de bijpassende golflengte.

Een publicatie in Nature Communications geeft recepten voor deeltjes, die bestaan uit een silica kern met een zilverlaagje er overheen. Door met de diktes van zowel zilver als silica te spelen kun je deeltjes maken die reageren op blauw (458 nm), groen (532 nm), of rood licht (640 nm). Door ze alledrie tegelijk te gebruiken moet je in principe een fullcolor-projectie kunnen realiseren, al wordt het waarschijnlijk nog knap lastig om de kleurintensiteiten correct op elkaar af te stemmen.

Zelf hebben de onderzoekers het alleen met de blauwe deeltjes geprobeerd. Ze mengden die door polyvinylalcohol en brachten een laagje van dat mengsel aan op een glazen plaat. Na droging liet de laag ongeveer 60 procent van het zichtbare licht door: voor het oog bleef hij gewoon transparant.

Maar met een simpele laserprojector waarin toevallig (?) een blauwe diode zit met de juiste golflengte, blijk je er inderdaad prachtig een blauw MIT-logo op te kunnen projecteren.

De voordelen zijn duidelijk: de projectie is ook goed te zien als je er schuin tegenaan kijkt, je kunt de ruit zo groot maken als je wilt en de coating kost bijna niets. Aan de proefopstelling waren de onderzoekers naar eigen zeggen minder dan 10 dollar kwijt.

bron: MIT

Onderwerpen