In de VS is octrooi aangevraagd op een medicijnpleister die zijn inhoud actief de huid in pompt. De lichaamswarmte laat hem letterlijk gisten, meldt meldt Purdue University.
Het grote voordeel zit in het feit dat de pomp geen elektriciteit nodig heeft, zodat je jezelf het gebruikelijke gehannes met batterijen bespaart.
De pleister bevat twee compartimenten, van elkaar gescheiden door een flexibel membraan. Het compartiment dat het dichtst op de huid zit, bevat suiker en bakkersgist. Het medicijn zit in het andere compartiment, dat via kanaaltjes is verbonden met micronaaldjes van zo’n 20 micrometer diameter die pijnloos door de bovenste huidlaag heen prikken.
Het idee is dat je zo’n pleister vrij lang in de koelkast kunt bewaren. Zolang de gistcellen droog blijven, doen ze niets. Pas vlak voor gebruik injecteer je een klein beetje water in het gistcompartiment.
Plak je vervolgens de pleister op de huid, dan zet de lichaamswarmte de gist aan tot fermentatie van de suiker. Daarbij ontstaat gasvormig CO2, dat de druk in het gistcompartiment doet oplopen. Hierdoor wordt het membraan weggedrukt, en perst het geneesmiddel via de naaldjes door de huid.
Hoe lang het duurt eer de pleister leeg is hangt af van de samenstelling. Volgens de bedenkers, Manuel Ochoa en Babak Ziaie, kan het een aantal uren duren.
Ze publiceerden het idee vorige maand in het tijdschrift Lab on a Chip. Ze denken dat de pleisters zeer goedkoop te produceren zijn. Het idee zou vooral handig moeten zijn voor geneesmiddelen die je niet via een gewone pleister kunt toedienen, omdat ze moleculen bevatten die te groot en/of te hydrofiel zijn om uit zichzelf door de huid te dringen.
bron: Purdue
Nog geen opmerkingen