Bacterieel gen verbetert bio-ethanolproductie

Onderzoeker Eckhard Boles (Goethe-Universität, Frankfurt) heeft octrooi aangevraagd op een simpele genetische modificatie die bakkersgist (Saccharomyces cerevisiae) in staat stelt om xylose om te zetten in ethanol. Cellulose uit biomassa is nu vrijwel volledig te vergisten, zo claimt hij op de website van Applied and Environmental Microbiology.

Het is al vaker geprobeed om in bakkersgist een gen in te bouwen dat codeert voor een xylose-isomerase-enzym. Zulke genen zijn er in de natuur volop maar tot nu toe lukte het nooit om ze in een gistcel echt goed tot expressie te brengen.

Een zoektocht in DNA-databases, en proeven met minstens 12 bacteriële genen, leverde uiteindelijk een gen uit de anaerobe bacterie Clostridium phytofermentans op dat wél blijkt aan te slaan. Zelfs gistcellen die zijn geoptimaliseerd voor de ethanolfabriek, blijken er mee te kunnen werken.

Overigens denkt Boles niet dat dit de ultieme oplossing is voor het biobrandstoffenvraagstuk. Hij is mede-oprichter van Butalco, een bedrijfje in Zwitserland dat gistcellen probeert aan te leren om biobutanol te maken in plaats van ethanol. Die stof leent zich qua chemische en fysische eigenschappen namelijk beter voor gebruik in automotoren.

bron: Goethe-Universität

Onderwerpen