Genetisch gemanipuleerde gist werkt als explosievensensor
Amerikaanse onderzoekers hebben de bakkersgist Saccharomyces cerevisiae zodanig genetisch gemanipuleerd dat hij groen wordt als hij in contact komt met de explosieve stof 2,4 dinitrotolueen. Dat melden ze in Nature Chemical Biology. Op deze manier werkt de gist dus als een sensor voor dit explosief.
De gist heeft op zijn oppervlak eiwitten afkomstig uit het reukorgaan van de rat. Als deze in contact komen met 2,4 dinitrotolueen, stijgt in de cel de productie van de stof cyclische adenosine monofosfaat (cAMP). Dit zet de gist aan tot productie van het green fluorescent protein (gfp), dat het beestje een knalgroene kleur geeft.
De onderzoekers van Johns Hopkins University en Temple University hebben 1000 ratteneiwitten gescreend op specifieke detectie van DNT. Hun Franse collega Edith Pajot, neurobioloog uit Orsay, is enthousiast over de resultaten. Zij ziet meer mogelijkheden voor deze gist, zoals de detectie van geurstoffen in bloed en zweet. Maar de sensitiviteit en specificiteit moet nog worden verbeterd, want voorlopig geeft de gist nog te vaak vals alarm.
Bron: Chemical & Engineering News
Nog geen opmerkingen