Tenminste één spinnensoort drenkt zijn web in een insektenwerend middel. Zo houdt hij zich de mieren van het lijf, schrijven onderzoekers uit Singapore en Melbourne in Proceedings of the Royal Society B.
Vermoedelijk werkt het bij veel meer spinnen zo, en verklaart dit waarom je vrijwel nooit mieren op spinnenwebben ziet.
De soort waarvan het vaststaat is Nephila antipodiana, een tropische wielwebspin. Het gif dat hij aanmaakt is 2-pyrrolidon (C4H7NO, ook bekend als 2-pyrrolidinon), een alkaloïde dat volgns mede-auteur Mark Elgar ook door mieren en vlinders vaak wordt gebruikt om vijanden af te weren.
Dat een spin insekten wegjaagt in plaats dat hij ze naar zich toe lokt en opvreet, is logischer dan het lijkt. Als hij midden in zijn web zit te wachten en de mieren komen massaal van alle kanten tegelijk opzetten, zoals mieren plegen te doen, dan loopt hij een iets te groot risico om zelf te worden opgevreten.
Opvallend is wat dat betreft dat alleen grote, volwassen spinnen 2-pyrrolidon blijken aan te maken. De jonkies doen het niet: die hebben het ook niet nodig omdat hun draden nog zo dun zijn dat een mier er geen houvast op heeft.
Voor de vaste prooien van de spin maakt het waarschijnlijk niet uit. Die arriveren vanuit de lucht en merken het gif pas op als ze het web al niet meer kunnen ontwijken. Het gevolg zal wel zijn dat ze op een nòg ellendigere manier doodgaan dan u dacht, maar daar is nog geen onderzoek naar gedaan.
bron: University of Melbourne
Nog geen opmerkingen