Nuttig hulpmiddel bij zebravisjes-onderzoek
In Toronto (Canada) is een microrobot ontwikkeld die volautomatisch zebravisjes-embryo’s kan injecteren met reagentia. Het apparaat bewerkt 15 embryo’s per minuut met een slaagpercentage van zo’n 98 procent.
Zebravissen worden tegenwoordig op grote schaal ingezet als modelorganisme voor het bepalen van de functies van genen, en voor het screenen van grote aantallen moleculen op toxiciteit. Het met de hand bewerken van de embryo’s is echter een heel gepriegel.
Het idee is nu om de embryo’s te immobiliseren op een geperforeerde plaat, die van onderen vacuüm wordt gezogen. Vervolgens gaat een microscoop alle embryo’s een voor een langs. Via beeldherkenningssoftware wordt bepaald waar de celkernen zitten. Op basis daarvan wordt de injectienaald aangestuurd.
De groep van prof. Yu Sun beschreef de werking van de robot deze week in PLoS ONE. Een video is te zien op de website van Marksman Cellject, een biotech-startup die de commercialisering mag regelen.
In een later stadium hoopt Marksman Cellject de robot ook voor in-vitrofertilisatie van menselijke eicellen te gebruiken.
bron: PLoS
Nog geen opmerkingen