Eerste klinische tests positief

De eerste klinische tests van een universeel vaccin tegen influenza type A zijn goed afgelopen, zo meldt het Brits-Amerikaanse biotechbedrijf Acambis. De nog niet gepubliceerde, voorlopige resultaten suggereren dat het Acam-Flu-A-vaccin veilig is en bij de meeste proefpersonen de gewenste afweerreactie tegen de griep oproept.

Voorzichtige, preklinische dierproeven (met fretten) doen vermoeden dat het vaccin tevens bescherming zou kunnen bieden tegen de Vietnamese stam van de H5N1-vogelgriep.

Het vaccin is ontwikkeld door onderzoekers van het Vlaams Interuniversitair Instituut voor Biotechnologie (VIB) en de Universiteit Gent, onder leiding van emeritus hoogleraar Walter Fiers. Die nam er al in 1997 octrooi op, maar het heeft daarna vrij lang geduurd eer de industrie het idee oppikte.

Fiers’ vaccin stimuleert de vorming van antistoffen tegen het extracellulaire deel van het zogeheten M2-ionkanaaleiwit van het influenzavirus. Dit eiwit is terug te vinden in alle Type A-influenzastammen en lijkt niet of nauwelijks te muteren. Het betekent dat je aan een éénmalige kuur van twee Acam-Flu-A-injecties genoeg moet hebben om jarenlang tegen alle vormen van influenza A beschermd te zijn.

De tot nu toe gebruikelijke vaccins richten zich op twee andere eiwitten, haemagglutinie and neuraminidase, die juist wél veel mutaties vertonen. Die vaccins moet je elk jaar opnieuw ontwerpen, en je moet mensen ook elk jaar opnieuw inenten.

Een ander voordeel van Acam-FLu-A is dat je er een voorraad van kunt aanleggen voor gebruik bij een epidemie. Met de huidige vaccins heeft dat geen zin omdat je niet van tevoren weet met welke griepvariant je te maken krijgt.

Aan de klinische fase 1-proeven hebben overigens 79 gezonde proefpersonen meegedaan. De beste resultaten werden bereikt met het vaccin in combinatie met een adjuvant (QS-21 Stimulon, van Antigenics). Dan sloeg het vaccin in 90 procent van de gevallen aan.

bron: Acambis, VIB, BBC News, De Pers

Onderwerpen