Amsterdammers maken Spaanse vinding marktrijp

Het eiwit IGF-1 (insulin-like growth factor 1) is in staat om de vorming van littekenweefsel bij vergevorderde levercirrose te stoppen en zelfs terug te draaien. Dat stelt de Spaanse hoogleraar Jesús Prieto, van het centrum voor toegepaste geneeskunde (CIMA) van de universiteit van Navarra. Het lukt in elk geval bij diermodellen en voorzichtige klinische proeven in Pamplona en Groningen doen vermoeden dat het ook bij mensen werkt, zo stelt Amsterdam Molecular Therapeutics (AMT). Het Nederlandse biotechbedrijf kondigde dinsdag aan dat het samen met de Spanjaarden de groeifactor verder gaat ontwikkelen.

Het zou voor het eerst zijn dat een medicijn tegen levercirrose wordt gevonden. Tot nu toe is levertransplantatie de enige optie bij deze veel voorkomende aandoening, die soms wordt veroorzaakt door hepatitis maar vaker door overmatig alcoholgebruik.

AMT wil IGF-1 toedienen via gentherapie, met een adeno-achtig virus (AAV) als drager. Dit AAV-platform is AMT’s belangrijkste product.

Gentherapie heeft het voordeel dat continu nieuw eiwit wordt aangemaakt. Bij IGF-1 is dat belangrijk omdat het eiwit vrij snel wordt afgebroken. Bij de klinische tests werd het simpelweg onderhuids geïnjecteerd. Dan zag je wel enig effect als je snel keek, maar voor een succesvolle behandeling zou je zo vaak moeten injecteren dat je de patiënt haast beter aan het infuus kunt leggen.

De afspraak is het eerste resultaat van een eerder dit jaar gesloten overeenkomst tussen AMT, CIMA en Digna Biotech, een commerciële spin-off van het lab. Die houdt in dat AMT een exclusieve licentie op alle bij het CIMA ontwikkelde gentherapie-ideeën krijgt. Volgens AMT komt het er op neer dat er nu 400 Spaanse onderzoekers voor het bedrijf werken.

bron: AMT, FD

Onderwerpen