BASF mag de genetisch gemodificeerde Amflora-aardappel op commerciële schaal gaan telen. De Europese Commissie heeft vandaag (2 maart) de knoop doorgehakt, ruim 13 jaar nadat de aanvraag voor het eerst werd ingediend.
BASF heeft meteen aangekondigd nog dit jaar met de teelt te starten. Maar Greenpeace heeft met afgrijzen gereageerd op wat de eerste Europese toelating van een transgeen gewas is sinds daar in 1998 een moratorium op werd ingesteld.
De Amflora is dusdanig gewijzigd dat het zetmeel niet de gebruikelijke mix van amylose en amylopectine bevat, maar alleen die laatste stof. Voor bepaalde industriële toepassingen (met name in de papierindustrie) is dat zeer aantrekkelijk. Voor consumptie is de Amflora niet bedoeld, en ook niet echt geschikt.
Daarnaast zit er als ‘marker’ een gen in dat resistentie verleent tegen een bepaald antibioticum. Dat is ooit gedaan om met behulp van dat antibioticum de geslaagde modificaties te kunnen onderscheiden van de mislukte.
De Europese voedselautoriteit EFSA heeft al een paar keer geoordeeld dat de Amflora geen onaanvaardbare risico’s oplevert. Maar met name dat antibiotica-gen roept weerstand op, vanwege de vrees dat het zich verspreidt en ook andere soorten resistent maakt.
Bovendien is de teelt van gen-gewassen sowieso omstreden.
Het bovengenoemde moratorium liep formeel al in 2004 af. Sindsdien is het echter nooit gelukt om de EU-lidstaten op één lijn te krijgen over toelating van nieuwe gen-gewassen. Er waren te weinig leden vóór om een beslissing te forceren, en er waren er te weinig tégen voor een definitief verbod.
In het geval van de Amflora heeft de verantwoordelijke Eurocommissaris, de Maltezer accountant John Dalli, nu de knoop zelf doorgehakt.
Greenpeace hoopt nu dat het plan wordt doorgezet o de EU-lidstaten mer atonomie te geven wat genetisch gemodificeerde gewassen betreft, zodat ze de Amflora lokaal alsnog kunnen verbieden.
bron: Agrarisch Dagblad, BASF, Greenpeace
Nog geen opmerkingen