Fruitvlieg heeft complete parasiet in z’n DNA

Het genoom van de tropische fruitvlieg Drosophila ananassae is in de loop van de evolutie verrijkt met en vrijwel complete set genen uit de parasitaire bacterie Wolbachia. Dat melden stomverbaasde onderzoekers van het J. Craig Venter Institute deze week in Science.

Bij diverse andere soorten, waaronder nematoden, wespen en een mug, werden kortere stukjes van het Wolbachia-genoom aangetroffen. Het suggereert dat deze genereuze vorm van DNA-overdracht heel normaal is.

Het zou kunnen betekenen dat bacteriegenen, die eerder werden aangetroffen bij het sequencen van andere organismen, ten onrechte uit het genoom zijn gegooid omdat de onderzoekers automatisch aannamen dat ze er niet bijhoorden.

Wolbachia leeft als parasiet in een zeer groot aantal insektensoorten. Hij zit vooral in de geslachtsorganen en kan daardoor gemakkelijk bij de eicellen. Maar de onderzoekers dachten dat er dan hooguit een of twee genen zouden overspringen. In plaats daarvan vonden ze 44 van de 45 Wolbachia-genen, waar ze naar keken, terug in de fruitvliegjes. Bovendien hadden ze fruitvliegjes uitgezocht die helemaal niet met de bacterie waren besmet.

Je mag er dus van uitgaan dat die 44 genen tegenwoordig standaard in D. ananassae zitten. Een er is geen reden om aan te nemen dat de rest van het Wolbachia-genoom er niet in zit.

Ng wonderlijker is dat 28 van de onderzochte genen nog actief blijken te zijn ook. Wat het effect daarvan is, is nog een verrassing.

bron: news@nature

Onderwerpen