Nanodeeltjes met medicijnen in oogdruppels zorgen voor langdurige behandeling oogziektes
Polymere nanodeeltjes, met een diameter van 300 nm, kunnen een medicijn binden om het dan over een periode van 24 uur weer los te laten. De deeltjes zijn ontwikkeld door John Tsibouklis en collega’s aan de University of Portsmouth in Engeland. Vanwege commerciële belangen wilt Tsibouklis niet vertellen wat voor polymeer zij voor de deeltjes gebruiken.
Medicijnen worden via een tweestaps chemische reactie gebonden aan de nanodeeltjes. Eenmaal op het oog aangebracht komen de stoffen geleidelijk vrij. ‘Het idee is dat je de oogdruppels een keer per dag kan gebruiken’, aldus Tsibouklis. Het gebruikte polymeer is geheel onschadelijk en bio-afbreekbaar, volgens de wetenschapper. Dierproeven hebben ook uitgewezen dat de behandeling met de deeltjes effectief is.
De nanodeeltjes zullen gebruikt kunnen worden om antibacteriële en antivirale stoffen toe te dienen voor het behandelen van ooginfecties of serieuzere afwijkingen zoals glaucoom. Ze zouden comfortabeler moeten zijn dan een medicijnafgevende implantaat of gemodificeerde contactlenzen, volgens Tsibouklis. Hij hoopt de werkingsduur tot vier dagen uit te breiden.
bron: Newscientist.com
Nog geen opmerkingen