Voorspelling zou kloppen in 80 procent van de gevallen

Onderzoekers van Duke University (VS) hebben een genetische screening voor kankerpatiënten ontwikkeld. Op basis daarvan kan veel beter worden bepaald welke chemotherapie je het beste kunt geven aan individuele patiënten, zo schrijven ze in Nature Medicine.

Een eerste klinische test met 120 borstkankerpatiëntes staat voor volgend jaar op het programma.

De test is gebaseerd op de expressie van duizenden genen in kankercellen, die worden gekweekt voor laboratoriumonderzoek. Van die cellen is nauwkeurig bekend hoe ze op verschillende medicijnen reageren. Via statistische analyse zijn vervolgens associaties gelegd tussen expressieprofielen en die respons.

Het resulterende voorspellingsalgoritme is vervolgens losgelaten op het genetische profiel van tumorcellen uit patiënten die al chemotherapie hadden gehad. In tachtig procent van de gevallen bleek de voorspelling overeen te komen met de respons die de patiënt in het echt had laten zien.

Volgens onderzoekleider Anil Potti zijn de huidige methoden om chemokuren uit te kiezen "over het algemeen niet beter dan een muntje opgooien." Hij heeft zijn statistische methode tot nu toe alleen op borst- en eierstokkanker en leukemie uitgeprobeerd, maar hij denkt dat het bij veel meer vormen van kanker kan werken.

bronnen: BBC News en newscientist.com

Onderwerpen