Ontbreken eiwit bezorgt wormpjes brosse axonen
Het eiwit betaspectrine is er op z’n eentje verantwoordelijk voor dat je zenuwbanen niet breken wanneer je jezelf uitrekt. Zonder dat eiwit worden de lange uitlopers van de zenuwcellen (axonen) bros en breekbaar, zo stellen onderzoekers van de University of Utah in het Journal of Cell Biology.
De onderzoekers hebben het uitgeprobeerd met het wormpje C. elegans. Wanneer bij die dieren het gen voor betaspectrine werd uitgeschakeld, was binnen een dag na de geboorte 60 procent van de zenuwcellen gebroken of beschadigd. Schakel je nog een tweede gen uit waardoor de wormpjes verlamd ter wereld komen, dan blijft de schade uit.
Het zou een verklaring kunnen zijn voor een bepaalde vorm van erfelijke cerebellaire ataxie, een neurodegeneratieve ziekte die vooral op latere leeftijd optreedt. Bij mensen wordt de productie van betaspectrine door vier genen geregeld. Bekend is dat bij cerebellaire ataxie type 5 één van die genen afwijkend is maar tot nu toe wist niemand precies wat dat op moleculair niveau voor gevolgen heeft.
bron: BBC News
Nog geen opmerkingen