Ingevroren bacterie blijft 8 miljoen jaar goed
Acht miljoen jaar oude ijsmassa’s op Antarctica bevatten micro-organismen die nog levensvatbaar zijn. Dat melden onderzoekers van Rutgers University (VS) deze week in PNAS.
Tot nu toe stond het record overleven-in-de-diepvries op 300.000 jaar.
De onderzoekers hebben ijsmonsters genomen in de Mullins- en Beacon-valleien, en die ontdooid. Zelfs van de oudste monsters bleek nog een kweekje te maken, al ging het erg moeizaam en was het DNA dusdanig beschadigd dat de precieze soort niet meer was te determineren.
Op basis van hun waarnemingen schatten de onderzoekers dat DNA in ijs een ‘halfwaardetijd’ heeft van 1,1 miljoen jaar. Dat is dan de tijd dat DNA-fragmenten in lengte worden gehalveerd. Kosmische straling zou de oorzaak van de schade moeten zijn.
Het zou kunnen betekenen dat de theorie, dat het Aardse leven ooit op een komeet hier naartoe is gelift, nooit kan kloppen. Tegen de tijd dat die komeet hier was, zou er van het DNA niet veel over zijn geweest. Andere onderzoekers noemen die conclusie echter nogal voorbarig.
Opvallend is wel dat het ingevroren DNA genen lijkt te bevatten die heden ten dage niet meer bekend zijn. De onderzoekers suggereren dat de Antarctische gletsjers werken als een soort ‘genetische ijslollie’ die nu en dan een deel van zijn inhoud overdraagt op micro-organismen in de buurt.
Wat de wereld te wachten staat wanneer door het broeikaseffect die ijslollie serieus begint te smelten, is een interessante vraag.
bron: news@nature, New Scientist, BBC News
Nog geen opmerkingen