Witte druiven stammen mogelijk van één mutant af

De witte wijndruif is het resultaat van twee uiterst zeldzame mutaties, die stomtoevallig een keertje tegelijk zijn opgedoken in dezelfde plant. Dat melden onderzoekers van het Australische onderzoeksinstituut CSIRO.

Beide gemuteerde genen zijn betrokken bij de productie van anthocyanine, de rode kleurstof in druivenschillen en in rode wijn. Als er maar één van de twee muteert, blijven de druiven gewoon rood.

Heden ten dage bestaan er zo’n 3.000 verschillende witte druivenrassen. De kans op twee mutaties tegelijk is echter dermate klein dat de onderzoekers vermoeden dat vrijwel de gehele oogst afstamt van één en dezelfde plant, die een paar duizend jaar geleden moet hebben geleefd.

De onderzoekers hebben intussen een methode gevonden waarmee ze kunnen voorspellen welke kleur druiven een jong stekje zal opleveren. De ontwikkeling van nieuwe druivenrassen kan hierdoor behoorlijk worden versneld. In een later stadium hoopt men via genetische modificatie totaal nieuwe kleureffecten te kunnen creëren/

bron: CSIRO

Onderwerpen