Het grootste Chinese gentech-instituut gaat gemodificeerde microvarkentjes verkopen als huisdier. De knorrende knuffeltjes, die niet zwaarder worden dan zo’n 15 kg, moeten het onderzoeksbudget van het Beijing Genomics Institute (BGI) gaan aanvullen, bleek vorige week tijdens een biotechcongres in Shenzhen.
BGI ontwikkelde de varkentjes als diermodel voor menselijke aandoeningen. Varkens lijken in veel opzichten meer op mensen dan ratten of muizen. Maar ze nemen meer ruimte in, ze eten je de oren van het hoofd en je moet er veel grotere porties van je dure experimentele medicijnen in spuiten om een relevant effect te zien.
De dieren ontstonden enkele jaren geleden door Bama-varkentjes (Sus scrofa domestica), die van nature al heel klein zijn, te klonen. Met TALENs, een inmiddels alweer een beetje achterhaalde editingtechniek, werd daarbij in het uitgangsmateriaal één van beide genen voor de groeihormoonreceptor GHR uitgeschakeld.
Met enkele gezond ogende klonen werd vervolgens verder gefokt. Als je die kruist met gewone Bama-minivarkentjes wordt slechts de helft van de biggen micro en de andere helft gewoon mini. Maar dat is nog altijd veel goedkoper dan de micro’s klonen, terwijl je tevens gezondheidsklachten vermijdt.
Jezelf realiseren dat die micro’s tevens mega cute zijn en gegarandeerd nooit te zwaar worden om op schoot te nemen, is de logische volgende stap.
Tijdens het congres hard BGI het over een verkoopprijs van 10.000 yuan, ongeveer $ 1,600. Maar dat was volgens technisch directeur Yong Li een proefballonnetje om de belangstelling te peilen.
Overigens zijn gentech-huisdieren volgens de huidige Europese wetgever gewoon verboden, dus we zullen het hier nog even met gewone hangbuikzwijntjes moeten doen. Waarbij trouwens door de nieuwsredactie van Nature wordt aangetekend dat varkens in alle formaten ongeschikt zijn om in een flatje te houden.
bron: Nature
Nog geen opmerkingen