Survival of the artificially fittest?
Amerikaanse onderzoekers willen genetisch gemodificeerde malariamuggen gaan uitzetten. De modificatie maakt ze resistent tegen de malariaparasiet. Dat vergroot hun overlevingskansen dusdanig dat ze uiteindelijk de originele muggen uit het ecosysteem zullen verdringen, zo staat deze week te lezen in PNAS.
De onderzoekers van Bloomberg School of Public Health en Johns Hopkins University hebben het uitgeprobeerd met Anopheles stephensi, een muggensoort die de muizenmalariaparasiet Plasmodium berghei overbrengt. Dankzij een synthetisch gen overleeft de parasiet de mug niet meer.
Een tweede gen zorgt dat de ogen van de gen-muggen groen oplichten, zodat ze van de rest te onderscheiden zijn.
Wanneer een populatie van wel en niet gemodificeerde muggen wordt losgelaten op muizen die met malaria zijn geïnfecteerd, gaat het percentage gen-muggen inderdaad na verloop van tijd omhoog. Ze leven dan langer en leggen meer eieren.
Zijn de muizen niet besmet, dan maakt de modificatie voor de overlevingskansen niet uit en blijven de getalsverhoudingen hetzelfde. Gestudeerd wordt nog op een manier om de gen-muggen ook in deze situatie een voordeel te geven, zodat ze zich sneller kunnen verspreiden.
bron: news@nature, BBC News
Nog geen opmerkingen