Europees GM-areaal groeit 77 procent in een jaar

In Europa is momenteel 77 procent meer landbouwgrond beplant met genetisch gemodificeerde gewassen dan een jaar geleden. Het betreft vooral gen-maïs, waarvan dit jaar al meer dan 1000 vierkante kilometer is geoogst, zo meldt de Britse omroep BBC.

Vergeleken met de één miljoen vierkante kilometer elders op de wereld, is het uiteraard nog steeds een schijntje.

Bijna alle aanplant betreft zogeheten Bt-maïs, die resistent is tegen de rupsen van de maïsboorder (Ostrinia nubilalis). In Spanje is Bt-maïs al jaren populair, maar ook in Frankrijk, Duitsland en Tsjechië groeit de laatste jaren de belangstelling.


De meningen over de opmars van de gen-maïs zijn verdeeld. Zo schortte de Franse president Nicolas Sarkozy vorige week de toelating van gen-teelt in zijn land op, om de tegenstanders te lijmen.

Maar EU-landbouwcommissaris Mariann Fischer Boel heeft vorige week juist gezegd dat het extreem terughoudende Europese toelatingsbeleid voor transgene gewassen achterhaald is en dat Europa daardoor een probleem dreigt te krijgen op de grondstoffenmarkt. Nu wil de rest van de wereld nog moeite doen om gentechvrije producten voor Europa te telen, maar wat als ze hun productie ook kwijt kunnen aan Chinezen die minder hoge eisen stellen?

bron: BBC News, Agrarisch Dagblad

Onderwerpen