Dankzij genetische modificatie worden katoenplantages in het noorden van China niet meer door rupsen kaalgevreten, maar door wantsen. De omringende akkers eveneens, zo meldt Kongming Wu (Chinese Academie van Landbouwwetenschappen, Peking) op de website van Science.
Wu en collega’s onderzochten zogeheten Bt-rijstvelden. Die planten zijn ooit voorzien van een gen uit de bacterie Bacillus thuringiensis, en daardoor dodelijk voor de rupsen van de katoendaguil (Helicoverpa armigera). Die rupsen zijn traditioneel de grootste vijand van katoen, en dankzij de modificatie hoopte men toe te kunnen met veel minder landbouwgif. Sinds 1997 is in China al 4 miljoen hectare Bt-rijst aangeplant.
Een tien jaar durend onderzoek van 28 locaties in het gebied, die samen 3 miljoen hectare rijst en 26 miljoen hectare van andere landbouwgewassen omvatten, heeft nu geleerd dat het maar even heeft geholpen. De rupsen zijn weg maar in plaats daarvan zijn wantsen (Miridae) uitgegroeid tot een ware plaag. Sinds 1997 is hun aantal gegroeid met een factor 12.
Die wantsen zijn immuun voor de Bt-modificatie. En het vervelende is dat ze zich vanuit de rijstvelden verspreiden naar onder meer dadelpalmen en appel- en perenbomen.
De boeren kunnen niet veel anders doen dan de spuit maar weer van zolder halen. Volgens Wu is het pesticidengebruik alweer gestegen naar tweederde van wat het vóór de introductie van Bt-rijst was, met een tendens om verder te stijgen.
In China schijnt al te worden gewerkt aan een tweede modificatie die dodelijk is voor wantsen. Maar het ligt in de lijn der verwachtingen dat dat óók maar even helpt.
bron: BBC News, Gazet van Antwerpen
Nog geen opmerkingen