Banen in de chemische industrie zijn momenteel schaars. In de life sciences zijn daarentegen (nog) mogelijkheden genoeg.
Merken we op de arbeidsmarkt voor chemie en life sciences nou wel of niet iets van de huidige economische crisis? Die vraag heeft geen eenduidig antwoord, zo bleek tijdens de C2W Career Expo op 25 maart in de Utrechtse Jaarbeurs.
Met ruim achthonderd deelnemers zijn er meer bezoekers dan vorig jaar. En het zijn lang niet allemaal studenten of starters – te oordelen naar de leeftijd. Maar betekent dit dat er minder banen en dus meer werkzoekenden zijn, dat mensen actiever zijn geworden in de zoektocht naar een baan of dat het evenement een groter publiek heeft weten te bereiken?
Iets nieuws
Naast de – nog steeds vele – studenten die zich alvast oriënteren op de mogelijkheden, zijn er ook bezoekers met een baan die uitkijken naar iets nieuws. Reinout bijvoorbeeld werkt parttime als analist bij een producent van generieke geneesmiddelen, maar overweegt een carrière in het onderwijs. Of een andere bezoeker, ‘noem mijn naam maar niet’, die na ruim 10 jaar bij zijn huidige werkgever weinig groeimogelijkheden meer heeft en op zoek is naar een nieuwe baan. ‘Echte’ werkzoekenden zijn er ook, zoals Marijn. Hij is onlangs afgestudeerd, master analytische chemie na hbo analytische chemie, en op zoek naar een researchfunctie. Het verloopt moeizaam, vertelt hij. “Bij veel bedrijven is sprake van een vacaturestop, en ik heb ook al meegemaakt dat een vacature tijdens de sollicitatieprocedure weer wordt ingetrokken.” Hij vindt het lastig om te bepalen wat nu de beste aanpak is. “Wat is beter, een functie onder mijn niveau accepteren zodat ik aan het werk ben of verder zoeken en een gat in mijn cv laten ontstaan? Daar ben ik nog niet uit.”
Netvlies
Onder de exposanten zijn opvallend veel werving- en selectiebureaus aanwezig. Zonder vacatures geen werk voor deze branche, zou je denken. “Wij merken nog niet veel van de crisis”, zegt Praween Mahadew van CheckMark. “Er zijn wat minder aanvragen uit de chemie, maar voor de life sciences loopt het gewoon door.” Waar hij zich meer zorgen over maakt is de beperkte instroom bij de hbo-opleidingen. “De krapte wat betreft analisten blijft gewoon bestaan.”
Bij CLS Services klinken vergelijkbare geluiden. “Welke crisis? We moeten oppassen elkaar iets aan te praten”, vindt Jan Paul Favier. Rondlopend op de beurs wordt het gunstige beeld van de arbeidsmarkt in de life sciences – farma, voeding, biotech – bevestigd. Crucell, Eurofins, Quintiles, Synthon en Teva, om maar een paar partijen te noemen, hebben allemaal meerdere vacatures in uiteenlopende vakgebieden. Of je nou junior of senior bent, specialist of generalist, hbo, wo of gepromoveerd; het lijkt wel alsof er aan iedereen behoefte is.
De grote uitzondering is farmaceut Schering-Plough (voorheen Organon, binnenkort Merck?). Daar heerst een vacaturestop, maar desondanks is het bedrijf met stand en bedrijfspresentaties vertegenwoordigd. Het lijkt erop dat het op het netvlies van potentiële werk nemers wil blijven voor toekomstige betere tijden, want cv’s van geïnteresseerden zijn van harte welkom. Dat valt niet bij iedereen in goede aarde, zo valt te horen in het voorbijgaan. “Misschien dat ze eind dit jaar weer mogelijkheden hebben en dan nemen ze contact op. Leuk hoor, maar wat heb ik daar nu aan?”, moppert een bezoeker.
Doorstuderen
Interessant is dat bij Intervet, ook een onderdeel van Schering-Plough, geen sprake is van een vacaturestop. Lisette Muller heeft tijdens haar opleiding mlo microbiologie stage gelopen bij Intervet en daar is haar huidige baan uit voortgekomen. “Op een lab is er altijd beweging, mensen vertrekken en dan zijn er weer nieuwe mensen nodig”, vertelt ze in de stand van het bedrijf. Haar collega vult aan dat het niet alleen om vervanging draait, maar ook om groei. Vooral in de biotechnologie en kwaliteitszorg is behoefte aan extra mensen, op alle niveaus mbo, hbo en wo. “Vooral mlo’ers zijn moeilijk te vinden, die gaan vaak doorstuderen”, weet Muller. “Ikzelf trouwens ook, in september begin ik met de hbo-opleiding biochemie in Nijmegen.” En dat betekent weer een nieuwe vacature op komst bij Intervet.
Het gunstige beeld van de life sciences staat in schril contrast met de huidige situatie in de ‘harde’ chemie. Het is vaker vertoond; in economisch zware tijden krijgt de chemische sector forse klappen. En dat heeft uiteraard gevolgen voor de werving van nieuw personeel. Wie naar researchfuncties zoekt op de websites van bijvoorbeeld Dow of Sabic vindt alleen nog maar stageplaatsen voor studenten. Of er een rechtstreeks verband is met de actuele misère in de sector is onduidelijk, maar van de grote chemiebedrijven in Nederland zijn alleen AkzoNobel en DSM prominent aanwezig op de beurs.
Ook voor AkzoNobel lijkt in beeld blijven belangrijker dan daadwerkelijk mensen werven. Margriet Rouhof, recruitment officer bij AkzoNobel, vertelt in haar presentatie enthousiast over het bedrijf en de startfuncties voor chemici en chemisch technologen, maar als er uit het publiek gevraagd wordt naar de effecten van de crisis, moet ze toch toegeven dat het aantal vacatures beduidend lager ligt dan vorig jaar. Voor plant engineers en process engineers zijn er nog enkele plaatsen, maar bij research is er momenteel welgeteld één vacature op masterniveau. Dat is toch een domper voor de aanwezigen. Haar opmerking dat AkzoNobel zeer geïnteresseerd is in je cv en in de toekomst wellicht contact opneemt, wordt dan ook enigszins gelaten aangehoord.
Dat er op een banenbeurs ook bedrijven aanwezig zijn die op dit moment geen banen in de aanbieding hebben, daar had kennelijk niet iedereen rekening mee gehouden.
Bron: C2W8, 18 april 2009
Nog geen opmerkingen