Brandgaatjes in schil als alternatief voor etiket

Durand-Wayland uit LaGrange, Georgia, heeft een laser klaar die een onuitwisbare tekst kan branden in groente en fruit, als alternatief voor opgeplakte labels. Maar de voedselwaakhond FDA twijfelt nog aan de veiligheid.

De laser brandt het buitenste laagje van de schil weg. In de onderliggende cellen zit bij de meeste vruchten veel minder pigment, zodat de behandelde plekken duidelijk lichter van kleur worden.

Het prototype voorziet de vruchten van een zogeheten PLU-code, die op de kassa kan worden aangeslagen. Eén laser van 38.000 dollar kan dan ongeveer 14 producten per seconde merken. Een streepjescode of reclametekst kan er natuurlijk ook worden bijgezet.

Volgens Durand-Wayland is het niet alleen handiger dan een papieren plaketiket dat de consument er weer van af moet zien te krijgen, maar is het nog goedkoper ook. Bovendien wordt het veel gemakkelijker om de bron van voedselbesmettingen te traceren, omdat een eenmaal ingebrand label onmogelijk meer ‘zoek’ kan raken.

De laser was twee jaar geleden al klaar, maar hij mag officieel nog niet worden gebruikt. De behandeling valt formeel onder het bestralen van voedsel, en daarvoor is toestemming nodig van de FDA. En die vraagt zich af of de methode wel veilig is. Zo zouden micro-organismen wellicht gemakkelijker de vrucht kunnen binnendringen via de brandgaatjes. Ook is het de vraag of de laser geen schadelijke verbindingen in het fruit laat ontstaan.

Durand-Wayland heeft inmiddels uitgebreid onderzoek gedaan. De resultaten liggen bij de FDA die binnen een maand of vijf met een oordeel zou moeten komen.

Het persbureau Associated Press citeert intussen een consumente die desgevraagd laat weten dat het idee haar niet aanstaat: “Ik wil mijn fruit niet gelaserd hebben.”

bron: Associated Press

Onderwerpen