Nanobuisjes met kleefkracht van 1600 gram per vierkante centimeter
Amerikaanse onderzoekers hebben een nieuw record gekko-imiteren gevestigd. Als je hun materiaal tegen een verticale glazen ruit plakt, kun je er 1600 gram per vierkante centmeter aan hangen. Dat is driemaal zoveel als de vorige recordhouder en tien keer zoveel als een echte hagedis, zo melden ze in Science.
Bijzonder is ook dat het materiaal vrij gemakkelijk loskomt wanneer je loodrecht op het oppervlak trekt. De benodigde kracht is dan een factor tien lager. Echte gekko’s beheersen dat trucje ook, maar bij synthetische imitatiegekko’s werkte het tot nu toe niet echt.
Gekko’s hechten aan een oppervlak dankzij enorme hoeveelheden sterk vertakte nano-haartjes onderop hun poten. De vanderwaalskrachten tussen haartjes en oppervlak zorgen voor de adhesie.
De Amerikanen hebben dat nu vrij exact nagebootst door een woud van meerwandige koolstofnanobuisjes te laten groeien op een siliciumsubstraat. Daarbij werd het groeiproces dusdanig gemanipuleerd dat de topjes omkrulden en door de war raakten.
Druk je deze nano-array vervolgens stevig tegen een oppervlak, dan plakken de horizontaal omgekrulde uiteinden van de nanobuisjes over een groot deel van hun lengte tegen dat oppervlak aan. De array is dan niet of nauwelijks meer te verschuiven. Haaks wegtrekken lukt echter wel omdat je de nanobuisjes dan geleidelijk lostrekt.
De bedenkers vermoeden dat dit materiaal in veel gevallen een lijmverbinding kan vervangen. Bijvoorbeeld in de ruimte, waar het heersende vacuüm een gewone lijm heel snel laat uitdrogen.
Over een Spiderman-pak willen ze ook wel nadenken. “Maar alleen als er serieus behoefte aan bestaat.”
bron: naturenews, newscientist.com
Nog geen opmerkingen