Besmettelijke Spaanse griep moleculair verklaard

De Spaanse griep van 1918 was zo besmettelijk, omdat het virus goed bleef plakken aan een glycaanreceptor in de luchtwegen van de mens. Hierdoor kon het virus makkelijk mensen infecteren en besmetten. Dat hebben Amerikaanse wetenschappers van MIT ontdekt.

De Spaanse griep, veroorzaakt door het H1N1-virus, doodde rond 1918 20 tot 50 miljoen mensen wereldwijd. Het virus infecteerde mensen doordat moleculen met lange staarten op het oppervlak van het virusdeeltje (hemagglutinines) goed hechten aan parapluvormige alfa 2-6 sialylglycaanreceptoren.

De hemagglutinines van het spaansgriepvirus veschillen maar twee aminozuren met die van twee veel minder besmettelijke griepvirussen (NY18 en SC18). Toch binden ze duizend keer zo sterk aan de sialyglycaanreceptor, zo publiceren de onderzoekers in PNAS. NY18 en SC18 binden juist veel beter aan andere glycaanreceptoren in de long.

De onderzoekers menen dat de ontdekking van deze twee mutaties handig is om te voorspelen of het vogelgriepvirus H5N1 kan overspringen naar mensen.

Bron: Science Daily

Onderwerpen