Bij een onderzoek met genetisch gemodificeerde muizen hebben onderzoekers uit Los Angeles van het UCLA per ongeluk een haargroeimiddel ontdekt. In het experiment werden muizen aangepast om overmatig veel van het stresshormoon CRF (orticotrophin-releasing factor) aan te maken. Het is een bekend gegeven dat stress haaruitval kan veroorzaken. In het experiment kregen de muizen dan ook een kale rug.

Het experiment van de Califonische groep richtte zich op het werkingsmechanisme van het maagdarmkanaal wanneer de muizen de peptide astressin-B kregen toegediend. Astressin-B is door de groep ontwikkeld om de werking van CRF te blokkeren. De muizen kregen het middel vijf dagen toegediend en plaatsten daarna de muizen weer bij de niet kale controlegroep.

Drie maanden later moest er een vervolgonderzoek plaatsvinden en kwamen de onderzoekers tot hun verbazing erachter dat alle muizen weer volledig behaard waren.

Uiteindelijk heeft het effect enkele maanden aangehouden, wat betrekkelijk lang is op het leven van een muis (levensverwachting: circa twee jaar). Of de peptide hetzelfde effect heeft bij mensen is nog niet bekend. Wel is bekend dat zich in de huid van mensen CRF, CRF-receptoren en CRF-regulerende peptiden te vinden zijn.

bron: PLoS One

Onderwerpen