Ideeën over ontstaan van atmosfeer in twijfel getrokken
Argon bindt veel sterker aan mineralen uit de aardmantel (het gebied tussen de korst en de kern van de aarde) dan tot nog toe aangenomen werd. Dit ontdekten geochemici van het Rensselaer Polytechnic Institute (Verenigde Staten). Ze beschreven het vorige week in Nature.
Het onderzoek bestond eruit dat magnesiumsilicaatmineralen die voorkomen in de aardmantel verhit werden tot hoge temperaturen in een argonrijke omgeving. De argonatomen bonden langzaam, maar in veel grotere hoeveelheden dan verwacht aan de mineralen.
Dit past niet in het beeld dat er tot nu toe was over de vorming van de aarde. Men ging er vanuit dat in de periode dat het aardoppervlak van smeltend gesteente veranderde naar harde korst, de gassen ontsnapten en de eerste atmosfeer en oceanen vormden. Nu opperen de onderzoekers dat deze gassen nog steeds opgeslagen liggen in de aarde en zelfs tijdens vulkanische activiteit waarschijnlijk niet losraken. De argon die in de atmosfeer gevonden wordt, zou komen van kaliumisotopen die vervallen tot argon of van verweerde oceaanbodems.
Verder onderzoek zal zijn naar de andere edelgassen. Omdat Mars en Venus vergelijkbare mantels hebben kan ook voor het begrip daarover, nuttige informatie ingewonnen worden.
Bron: Rensselaer Polytechnic Institute
Nog geen opmerkingen