Een nieuwe vorm van multifoton-microscopie (MPM) kan beelden van organen maken tot op een diepte van meer dan 2 mm. Dat betekent dat je het gemiddelde muizenorgaan nu in z’n geheel kunt scannen zonder dat je het eerst in dunne plakjes moet snijden, zo melden onderzoekers van Yale University (VS) in het Journal of Biomedical Optics.

Volgens projectleider Michael Levene kun je op deze manier ook monsters van menselijke tumoren portretteren. Bij de gemiddelde biopsie haal je immers ook een stuk weefsel van hooguit een paar mm dik weg. Wanneer je daar coupes van maakt, blijkt achteraf vaak dat je in een onhandige richting hebt gesneden en daardoor een slecht beeld krijgt van de groei van het gezwel. Bij een 3D-scan, die van alle kanten is te bekijken, heb je dat probleem niet.

 

De MPM-techniek gebruikt fotonen om de natuurlijke fluorescentie van celweefsel aan het werk te zetten. Daarbij wordt gescand met verschillende golflengtes, die elk een ander weefseltype aanslaan; collageen wordt bijvoorbeeld groen, elastine rood. Je hoeft daarvoor dus geen losse kleurstof te gebruiken

 

Door de spelen met de focussering kun je hiermee scans op verschillende dieptes maken. Maar tot nu toe lag de grens bij zo’n 300 micrometer. Ging je dieper, dan vertroebelden lichtverstrooiingseffecten het beeld.

 

Levene en collega’s hebben dat laatste nu verholpen door ‘optical clearing’. Dat wil zeggen dat je al het water in het monster vervangt door een vloeistof met ongeveer dezelfde brekingsindex als het gemiddelde eiwit. Hierdoor wordt het monster als het ware doorzichtig en kun je veel dieper kijken.

 

Een filmpje laat het resultaat fraai zien.

 

bron: Yale

Onderwerpen