Muizenmagen proeven gif in voedsel

Receptoren in de magen van muizen zorgen ervoor dat giftige stoffen minder goed worden opgenomen. Deze ontdekking die wetenschappers van de University of California (Irvine) publiceerden in The Journal of Clinical Investigation kan ertoe leiden dat bittere pillen vervangen worden door zoete.

Dezelfde receptoren die in de mond bitter proeven, bevinden zich ook in de maag. Als er bittere stoffen in de maag komen stimuleren ze voor de aanmaak van het hormoon cholecystokinine dat de opname van die stoffen vertraagt.

In de natuur zijn giftige planten vaak bitter. Dieren zijn daarom ook evolutionair uitgerust om zich te beschermen tegen bitter smakende planten. Bitter wordt als vies ervaren en wordt daarom vaak uitgekotst.

De maag blijkt ook een rol te spelen in deze evolutionaire aanpassing. Cholecystokinine remt de honger zodat voorkomen wordt dat er meer van de giftige stof wordt gegeten. Ook zorgt het voor een langzamere voedselopname. Hierdoor neemt het lichaam niet in een keer al het vergif tot zich.

Medicijnen die verpakt zijn in bittere pillen worden daarom maar langzaam opgenomen. Voor een snelle opname kan men beter een zoete pil gebruiken.

Bron: The Journal of Clinical Investigation

Onderwerpen